Unge landmænd har mod på etablering

Trods store udfordringer og vanskeligheder for unge landmænd med at etablere sig som selvstændige, er der stadig mange, der arbejder på fuldt tryk med deres projekter og kæmper for at få det til at lykkes.

Interessen var således stor, da en af AgroGruppen Danmarks medlemmer, Søhøjlandets Regnskabskontor i Silkeborg, den 29. marts holdt etableringsaften for unge landmænd med ca. 60 deltagere fra det meste af landet.
De fleste var i alderen 20-25 år, mange af dem har kig på en ejendom og de fleste forventer at være etableret som selvstændige landmænd inden for en periode på fem år.

I løbet af aftenen stillede de mange kvalificerede spørgsmål som viste, at de allerede er langt inde i overvejelserne om at købe gård.

- Vi vil gerne hjælpe de unge kommende fuldtidslandmænd godt på vej, og derfor indbød vi dem til denne aften for at give dem inspiration og viden om etableringsprocessen. Der er meget, man skal forholde sig til, og det er vigtigt, de får tingene gjort rigtigt og kommer godt fra start, siger direktør Keld Sloth, der er glad for den store opbakning.

Først en forretningsplan

Der var masser af gode råd til de unge landmænd. Både fra økonomirådgivere, ejendomsmæglere, bankfolk samt miljøeksperter.

- Det er utroligt vigtigt, at I har en strategiplan eller en forretningsplan, der præcist fortæller om jeres mål og om, hvad I vil. Ikke noget stort og forkromet og endelig ikke for langt, men planen skal være fuldstændig gennemarbejdet og gennemtænkt, lød det fra økonomikonsulent Lars Poulsen.

- Det mest afgørende ved enhver investeringsplan er, at den skal give likvid afkast. Det er lettest at få styr på skat- og investeringsplanlægning inden i køber, og det er afgørende vigtigt, at I får noget sparring. Det handler om at søge muligheder i markedet, og I skal bruge rådgivere og netværk, inden der træffes beslutninger.

- I skal tro på det, og I skal søge de muligheder, der er - og I skal være realistiske. Så skal det nok lykkes, lød rådet.

I skal se jer godt for


Christian Schulin-Zeuthen fra Landbrugsmæglerne fortalte om selve købsprocessen.

- Først vi jeg sige, at I altid skal huske på, at sådan en som mig er sælgers mand. Men det skal dog ikke skræmme køberne væk, jeg er samtidig også jeres sparringspartner.

- I skal se jeg godt for, når I er ude og kigge på gård. Ja, I skal helt op og bide i spærrene, kan man sige. Det er jo økonomien de næste 30 år, det gælder, og den sidste million er måske den, der får det til at gå galt.

- Det er vigtigt, I ser på muligheder men også på udfordringer. I skal vurdere på rammerne, tilladelserne, om der er styr på det lovgivningsmæssige – og i sidste ende: Er det det her, der er grundlag for, at jeg kan føre min vision ud i livet de næste 30 år?

- Det er svært at finde den perfekte ejendom, og I må dele jeres kriterier op i krav og ønsker og vurdere ud fra ”nice to have” og ”need to have”, lød rådet.

Professionel kommunikation

Der var mange konkrete råd til de unge landmænd:

- I skal sørge for at kommunikere professionelt, I skal være godt forberedte og topprofessionelle og I skal være opmærksomme på, at netværk giver muligheder, sagde Christian Schulin-Zeuthen.

- Samtidig skal I vide, at jeres CV, jeres opsparing og jeres driftsresultater er afgørende for jeres muligheder, og jeres dygtighed skal komme til syne i budgetterne.

Om markedet lige nu oplyste han, er jordpriserne er i bedring og at der er god aktivitet på købersiden.

- Vi oplever en øget efterspørgsel fra investorer, og mange ser muligheder i en samarbejdspartner. Vi oplever også, at der er et ukendt stort udbud.

Kan ikke løbe fra virkeligheden

Fra Landbrugets FinansieringsBank var der indlæg ved underdirektør Peter Christensen, der ligeledes rådede til god forberedelse og stor bevidsthed om risici.

Landbrugets FinansieringsBank yder anlægsfinansiering og garantier til landbrug med effektive driftsledere og nye unge landmænd. Det drejer sig om landmænd, der er tilstrækkeligt dygtige til at indgå i et generationsskifte, men som ikke kan tiltrække den nødvendige finansiering fra bankerne.

- I er garanteret dygtige, men I mangler erfaring, og det skal I kompensere for ved at bruge de dygtige rådgivere. I skal passe på med at overtage andres problemer, man kan ikke løbe fra virkeligheden. Produktionsrammerne skal være i orden, og I skal være kritiske og bede om indsigt i sælgers økonomi. Og så skal i sørge for, at der er likviditet til uforudsete udgifter og udsving i priser.

Han fortalte om krav til egenkapital og opsparing og slog fast, at det er vigtigt at vise, at man har vilje og er målrettet.

- Jeres business case er afgørende. Det er her, kimen til succes eller fiasko lægges. Det er også vigtigt at kende sine kompetencer, der er stor forskel på ledelsesmæssige- og faglige kompetencer.

Det afgørende råd fra Peter Christensen var: Søg sparring og rådgivning når du møder udfordringer, det styrker træfsikkerheden af dine beslutninger. Netværk giver styrke.

Deltagerne fik også gennemgået en række miljøforhold og faldgruber ved udvidelse og omlægning af ny købt gård, som det er vigtigt at være opmærksom på.

Kom hurtigt og billigt i gang


Som afslutning var der indlæg ved 32-årige Jakob Gammelgaard, økologisk smågriseproducent i Bording siden 2015 med 110 hektar jord og 150 udendørs søer i hytter.

- Jeg var ved at blive desperat, fordi jeg så gerne ville i gang. Og jeg fandt en anderledes måde at gøre det på uden de helt store lån og kæmpeinvesteringer, fortalte Jakob Gammelgaard, der ud over købet af gården, som var temmelig nedslidt og uden produktionsbygninger, kom i gang med sit landbrug med en investering på bare 1,5 mill. kr.

- Jeg har været heldig med gode afregningspriser, og jeg er kommet billigt og hurtigt i gang med dét, jeg gerne ville. Jeg ønskede ikke noget stort, som jeg ville være bundet af resten af mit liv, og jeg kan ændre strategi, hvis jeg ikke vil det her længere.

- Det her har været en god måde for mig, men det er jo meget individuelt, hvad man ønsker. Der er mange måder at komme i gang på, og man kan godt overveje alternativer til de store investeringer, hvor man er afhængig af kapital fra forskellig side for overhovedet at komme i gang, sagde Jakob Gammelgaard.

Kontakt os

  • Nørreskov Bakke 28, 8600, Silkeborg
  • Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  • 86 82 16 66
Søhøjlandets Regnskabskontor tilbyder udarbejdelse af regnskaber samt rådgivning indenfor finansiering, skat, driftsøkonomi, budgettering, social rådgivning, ejendomshandler, gårdråd/bestyrelser, miljørådgivning samt planteavlsrådgivning mv.

Copyright © 2020 Søhøjlandets Regnskabskontor. Alle rettigheder forbeholdt