Aftenmøde d. 25. jan. med erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen efterlod håb om bedring, men spørgsmålet er, om det er for sent

Landbruget skal have bedre betingelser - Vil gøre det muligt for landmænd at tjene penge, men uden konkrete løfter.

- Jeg kan ikke lægge loft over bidragssatserne, men jeg kan love, at jeg sammen med regeringen vil arbejde benhårdt på at skabe bedre forhold og bedre udviklingsmuligheder for landbruget, så der kan skabes større tillid fra banker og kreditinstitutioner.

Sådan lød det fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), da han den 25. januar stillede op til debat om landbrugets fremtid hos Søhøjlandets Regnskabskontor i Silkeborg, hvor 130 landmænd deltog i mødet.

Deltagerne lagde ikke skjul på deres frustration og bekymring for situationen og fremtiden, og de benyttede lejligheden til at fortælle ministeren, at det dræner både økonomisk og psykisk, når en så alvorlig og dyb krise rammer erhvervet så voldsomt, som tilfældet er.

ARBEJDSPLADSER PÅ SPIL

Aftenen og debatten havde i høj grad fokus på husdyrproducenterne, som især er hårdt pressede, og det blev understreget, at mange arbejdspladser er på spil, både direkte i erhvervet og i følgeindustrierne.

- Som direktør for landets største private rådgivningsvirksomhed indenfor landbrug ser vi i dagligdagen, hvor presset landmændene er. Vi befinder os i den værste landbrugskrise i mands minde, og landbruget er under et historisk stort pres. Det er vigtigt, at landmændene får mulighed for at møde de politiske beslutningstagere til debat om situationen, derfor har vi arrangeret mødet. Det er samtidig meget positivt, at ministeren kommer ud og taler direkte med landmændene og lytter til budskaberne, siger direktør Keld Sloth fra Søhøjlandets Regnskabskontor.

ER DER EN FREMTID?

Landmændene ville gerne have et svar på, om landbruget som erhverv overhovedet har en fremtid – og om det skal være afvikling eller udvikling for dansk landbrug som fødevareeksporterende nation.

- Regeringen gør lige nu alt, hvad der står i dens magt for at give landmændene bedre mulighed for at tjene penge, lød det fra Troels Lund Poulsen, der fortalte om elementerne i den landbrugspakke, der netop er vedtaget.

- Vi prøver at skabe bedre rammebetingelser, og vi har som bekendt allerede sat en række ting i gang, bl.a. mulighed for at give mere gødning samt fjernelse af randzoner. Og mere er på vej, der er stor politisk vilje til at rette op og give landbruget bedre betingelser, lød det.

HØJE BIDRAGSSATSER

- Men hvad med bidragssatserne. Vi har en historisk lav rente, men kreditforeningerne har frit løb, og bidragssatserne kvæler os, lød det fra landmændene.

- Jeg er i en tæt og løbende dialog med den finansielle sektor, og jeg kan konstatere, at den polstring, som finanstilsynet har krævet, er tilvejebragt. Jeg arbejder meget med det her, og jeg håber, at vi kan finde frem til nogle bedre løsninger, svarede ministeren.

STOR TILFREDSHED MED DET STORE FREMMØDE OG DEN AKTIVE DELTAGELSE

- Det er yderst glædeligt at se en så stor og engageret tilslutning til arrangementet. De mange udtrykte frustrationer og vedholdende spørgsmål må have gjort det helt tydeligt for Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, at der er behov for action NU, hvis erhvervet dansk landbrug skal have en konkurrencedygtig fremtid, siger direktør Keld Sloth, Søhøjlandets Regnskabskontor.

Kontakt os

  • Nørreskov Bakke 28, 8600, Silkeborg
  • Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  • 86 82 16 66
Søhøjlandets Regnskabskontor tilbyder udarbejdelse af regnskaber samt rådgivning indenfor finansiering, skat, driftsøkonomi, budgettering, social rådgivning, ejendomshandler, gårdråd/bestyrelser, miljørådgivning samt planteavlsrådgivning mv.

Copyright © 2020 Søhøjlandets Regnskabskontor. Alle rettigheder forbeholdt