Tænk utraditionelt og skab øget indtjening
Skab øget indtjening i dit landbrug gennem nytænkning, højværdivarer og nye forretningsområder. Overvej at etablere en sideproduktion til det bestående, hvor du gør tingene på en anden måde og hvor du kommer tættere på dine kunder.
Det var budskabet, da der den 20. november var temadag over emnet ”Skab øget indtjening på dit landbrug” på Søhøjlandets Regnskabskontor i Silkeborg.
En række oplægsholdere gav deres bud på, hvordan man kan øge indtjeningen og hvordan mulighederne er for at skabe nye projekter samt nye og anderledes måder at afsætte produkterne på.
Fælles for dem alle var budskabet om, at det gælder om at have en klar forretningsplan, der beskriver vision og formål, produktion, kapacitet, salgsarbejde og økonomi.
Det blev også slået fast, at det gælder om at have en god idé, som man brænder for, og om at kunne se fremtidsperspektiverne i at skabe en nicheproduktion og gøre den til en veletableret forretning. Det vigtigste er lokal produktion af kvalitetsfødevarer, enten konventionelt eller økologisk produceret.
EN DEL AF PRODUKTIONEN
Baggrunden for temadagen var et ønske om at inspirere landmændene til at overveje forandring og tænke anderledes med henblik på at opnå en bedre økonomi via andre afsætningskanaler.
- Måske er det muligt at differentiere på en del af produktionen. Udvidelse af det bestående på samme principper er nødvendigvis ikke den eneste vej frem. Det kan måske give god mening at ændre 10 eller 20 procent af produktionen til et anderledes koncept, siger direktør Keld Sloth, Søhøjlandets Regnskabskontor.
- Det kan være fødevarer produceret på en anderledes måde med større fokus på dyrevelfærd. Det handler også meget om lokal afsætning og nærhed til kunderne, som gerne vil vide noget om de produkter, de køber.
- Derfor er det vigtigt, at man som landmænd overvejer, om der måske er fremtidsperspektiver i at gøre tingene på en anderledes måde i en del af sin produktion for derved at øge indtjeningen.
- Når vi er pressede, er det vigtigt at overveje andre indfaldsvinkler, og lige nu oplever vi, at mange forbrugere gerne vil have historien om de produkter, de køber. Vi ser, at nogen formår at tjene penge på nicheproduktioner, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på mulighederne.
NYE AFSÆTNINGSMETODER
På temadagen var der indlæg ved Else Torp fra Økologisk Landsforening. Hun gav inspiration til nye afsætningsstrategier, ikke blot for økologisk produktion men generelt set. Hun fortalte om, at det er vigtigt at få udarbejdet en forretningsplan, hun gav forskellige eksempler på stalddørssalg, gennemgik love og regler og gav gode råd om markedsføring.
Der var indlæg ved Kristian Lundgaard-Karlshøj fra Ausumgård I/S, der fortalte om gårdbutik og markedsdage. Trods beliggenheden langt væk fra større byer er det lykkedes for dem at tiltrække 11-12.000 mennesker til forårs- og julemarked, hvor der sælges stadepladser og er en pæn entré-indtægt.
Kirsten Dal og Erling Krog fra Mors fortalte om salg af antibiotikafrie grise og samarbejde med distributionskæden.
Claus Hviid fra ”De fem Gårde” fortalte om branding og afsætningskanaler, og han kom ind på brugen af sociale medier, herunder FaceBook, og PR for produkterne, hvor det gælder om at fortælle den gode historie.
VÆKSTLÅN TIL INNOVATIVE PROJEKTER
Endelig var der indlæg ved landbrugskundechef i Vækstfonden, Lene Gade Hovmøller, der fortalte om de forskellige produkter, Vækstfonden kan tilbyde.
Der kan ydes kaution op til to mio. kr. Der kan ydes vækstlån på op til 50 procent. Renten er typisk på 6-9 procent, og lånet ligger yderst. Løbetiden er typisk 10-20 år. Endelig kan der ydes lån til førstegangsetablering og der kan ydes ansvarlig investeringslån til eksisterende landmænd via Dansk Landbrugskapital, DLK.
- Vores opgave er at yde bidrag til innovation og vækst i landbruget, sagde Lene Gade Hovmøller.